logo

.
Μέλη : 2930
Περιεχόμενο : 2170
Εμφανίσεις Περιεχομένου : 719350
Copyright © 2022 Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας. Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το Joomla! είναι Ελεύθερο Λογισμικό, που διατίθεται βάσει της Άδειας GNU/GPL..

Αρχική Σελίδα
gravia-hani.jpg
Οδηγίες για την ασφαλή χρήση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου PDF Εκτύπωση E-mail
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 02 Ιούνιος 2009 11:12

Κοινοποιούμε έγγραφο του Ε.Α.Ι.Τ.Υ., που απευθύνεται σε όλους τους χρήστες του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και αναφέρεται σε θέματα ασφαλείας.

Αγαπητοί Χρήστες του Πανελληνίου Σχολικού δικτύου, 

Προσοχή:  Ποτέ δεν απαντάμε σε e-mails  ή ύποπτους δικτυακούς τόπους που μας ζητούν τον κωδικό πρόσβασης μας. 

Με αφορμή κάποια παραπλανητικά μηνύματα αλληλογραφίας που έχουν αποσταλθεί προς εσάς το τελευταίο χρονικό διάστημα, και σας ζητούν να τους γνωρίσετε τους κωδικούς πρόσβασης των λογαριασμών σας, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω: 

 • Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να κάνετε τις ενέργειες που σας προτείνει το συγκεκριμένο παραπλανητικό μήνυμα αλληλογραφίας.
 • Το μήνυμα αυτό είναι πλαστό (περίπτωση ενοχλητικής αλληλογραφίας- spam και δεν προέρχεται από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο).
 • Πρώτα απ? όλα  να ξέρετε ότι κανένας οργανισμός (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, Τράπεζα, Εταιρεία, κλπ) δεν θα στείλει μήνυμα αλληλογραφίας με το οποίο ζητά από τους χρήστες να εισάγουν κωδικούς πρόσβασης.
 • Γενικά να είστε προσεκτικοί με τέτοια μηνύματα τα οποία εντάσσονται στη λογική των παραπλανητικών μηνυμάτων τύπου phishing.
 • Δεν θα πρέπει να αναγράφετε τον κωδικό πρόσβασης σας παρά μόνο σε δικτυακούς τόπους του sch.gr (www.sch.gr, webmail.sch.gr, students.sch.gr, e-learning.sch.gr, istos.sch.gr,  login.sch.gr, cas.sch.gr κλπ), και του www.e-yliko.gr  
 • Αν ζητείται password από άλλο δικτυακό τόπο εκτός απ? αυτούς δεν θα πρέπει να το δίνετε
 Αν και το  Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο εφαρμόζει πολιτική προστασίας από την ενοχλητική αλληλογραφία (Spam), υπάρχουν περιπτώσεις μηνυμάτων που καταφέρνουν να παρακάμψουν τα φίλτρα και να φτάσουν στο γραμματοκιβώτιο σας. Γενικότερα σας συνιστούμε να:
§  Διαγράφετε τα άχρηστα μηνύματα e-mail χωρίς να τα ανοίγετε. §  Μην απαντάτε ποτέ σε παραπλανητικά  μηνύματα και γενικά μηνύματα spam. § Σκεφθείτε προσεκτικά πριν ανοίξετε συνημμένα αρχεία και πριν κάνετε κλικ σε συνδέσμους που περιέχονται σε μηνύματα e-mail ή άμεσα μηνύματα §  Μην προωθείτε αλυσιδωτά μηνύματα e-mail §  Μην αγοράζετε τίποτε και μην συνεισφέρετε σε εράνους που προωθούνται μέσω μηνυμάτων spam
 Γενικά για την προστασία σας από πιθανή εξαπάτηση σας προτρέπουμε να εφαρμόζετε τα παρακάτω:
 • Μην ακολουθείτε υπερσυνδέσμους (hyperlinks) από e-mail ή ιστοσελίδες, αλλά πάντα να πληκτρολογείτε τις διευθύνσεις που σας ζητούν να επισκεφθείτε. Επίσης προσθέστε τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε συχνά στα bookmarks / Favorites του προγράμματος πλοήγησης που χρησιμοποιείτε.
 • Διατηρείτε το πρόγραμμα πλοήγησης ιστοσελίδων (Internet Explorer, Mozilla, Opera, MAC Safari κ.α.) που χρησιμοποιείτε ενημερωμένο (καλό είναι να έχετε πάντα την τελευταία σταθερή έκδοση) γιατί ενδεχομένως παλαιότερες εκδόσεις να είναι ευάλωτες σε προσπάθειες παραπλάνησης, πχ με ψεύτικες διευθύνσεις ιστοσελίδων (spoofed URLs).
 • Ελέγχετε την γραμμή κατάστασης (status bar) του προγράμματος πλοήγησης για να βλέπετε την διεύθυνση που θα επισκεφθείτε αν ακολουθήσετε τον σύνδεσμο.
 • Ελέγχετε αν στο κείμενο που διαβάζετε στην ιστοσελίδα ή στο μήνυμα αλληλογραφίας υπάρχουν ορθογραφικά ή συντακτικά σφάλματα.
 • Εγκαταστήστε ένα πρόγραμμα που σας ενημερώνει για ιστοσελίδες που περιέχουν περιεχόμενο που έχει ήδη αναφερθεί ως απειλή phishing, όπως της netcraft ( http://toolbar.netcraft.com ), ή χρησιμοποιείτε τον Internet Explorer 7 που έχει φίλτρα anti-phishing.

 Με την ευκαιρία αυτή επισημαίνουμε την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει να δείχνετε σε θέματα που αφορούν τον "Κωδικό Πρόσβασής (Password)".

·        Ο προσωπικός σας "Κωδικός Πρόσβασης (Password)" διασφαλίζει την αποκλειστική και νόμιμη χρήση των υπηρεσιών που σας παρέχει το Π.Σ.Δ.

·         Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να τον γνωστοποιείτε σε τρίτους 

·         Για μεγαλύτερη ασφάλεια, θα πρέπει να αλλάζετε τον "Κωδικό Πρόσβασής (Password)" σας σε τακτά χρονικά διαστήματα.

·         Ο μόνος επίσημος τρόπος αλλαγής password είναι ο www.sch.gr/password ο οποίος ανακατευθύνεται στο https://register.sch.gr/password/change_password/

·         Κάθε άλλο URL αλλαγής password θα πρέπει να θεωρείται ύποπτο και να μην γίνεται αποδεκτό. 

 

Δείτε σχετικά:

·         http://cert.sch.gr/index.php?name=Reviews

·         www.sch.gr/safe

·         www.sch.gr/spam 

 

Με εκτίμηση 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ   ΣΧΟΛΙΚΟ   ΔΙΚΤΥΟ

-------------------------------------------------------------------

Υπηρεσία Υποστήριξης Χρηστών, http://www.sch.gr/helpdesk 

Τηλέφωνο  (χρέωση μία αστική μονάδα): 801-11-801-81

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 02 Ιούνιος 2009 11:26
 

Συνδέσεις

bottom

Με την υποστήριξη του Joomla!. Designed by: Free Joomla 1.5 Template, free .info domain. Valid XHTML and CSS.